Hoe beïnvloedt geluid ons?
Geluid beïnvloedt ons op de volgende manier: Dipayan Biswan deed onderzoek naar geluid en eten. Mensen eten gezonder als de muziek zacht staat. Als de muziek hard staat, eten mensen ongezonder en drinken ook meer alcohol. Bij zachte muziek drinken ze meer koffie.
Hoe beïnvloed geluid onze smaak?
Geluid beïnvloedt ons op de volgende manieren. Als lawaai een bepaalde volume overstijgt, neemt je smaak van bijvoorbeeld zout en umami sterkt af. Als je het eten in een vliegtuig krijgt geserveerd, zijn deze maaltijden bewust erg zout gemaakt om de smaak te compenseren met het lawaai. Als je nu deze maaltijd thuis, in alle rust en stilte zou eten, zou deze erg zout smaken.
Hoe beïnvloed geluid ons gedrag?
Geluid beïnvloedt ons gedrag op de volgende manieren. Volgens de WHO is geluidoverlast een gevaar voor onze gezondheid. Door lawaai komen er namelijk veel stresshormonen vrij in ons lichaam. Deze hormonen zetten je aan tot vechten of vluchten.
De onderzoeker Timo Hener van de Universiteit Aarhus in Denemarken, ontdekte dat de toename van 1 decibel geluid, gelijk staat voor een toename van 2,6% in lichamelijk geweld. Vooral tussen onbekenden. Vermindering van 1 decibel van het geluid voorkomt dat er 18.000 gewelduitingen in de VS en Europa zullen plaatsvinden. Ongelooflijk hè.
Hoe beïnvloed stilte ons?
Stilte beïnvloedt ons op de volgende manier. Let wel, overal is er geluid om ons heen. Daar wordt je je pas van bewust als dat geluid plots wegvalt. Als de koelkast plots ophoud met het maken van zijn geluid, klinkt de stilte net zo luid als de sirenes van een brandweerauto.
Ben je wel eens in een echoloze kamer geweest? Na een tijdje verlies je alle gevoel voor tijd en ruimte. De wereld wordt plat. Je raakt verward en hebt een gevoel van desoriëntatie; je verliest jezelf. Geluid heeft daardoor en daarmee dus een sterke invloed op onze emoties. Stilte is prima, mits er een op de achtergrond aanwezig geluid is dat er voor zorgt dat de ruimte gevuld is en blijft.
Hoe beïnvloed geluid onze herinneringen?
Geluid beïnvloedt onze herinneringen op de volgende manier: denk maar eens aan vroeger. Herinner je de momenten met je vrienden en je familie. De kindertijd, toen je aan het spelen was in de speeltuin, of aan de zomer en de momenten in het openbare zwembad: de geluiden van schreeuwende, zingende kinderen. Het springen in het zwembad en het geluid van het opspattende water. Zo herinner ik mij het geluid van kletterend bestek op de vakantie met mijn ouders in Zuid Frankrijk. Dit geluid roept bij mij weer de beelden van een gedekte tafel op, de mensen aan de tafel, het gelach en de zwoele zomeravonden. Er is daardoor een sterke emotionele binding en herinnering. En deze komen weer naar boven op het moment dat ik kletterend bestek hoor.
Hoe beïnvloed geluid onze beoordeling voor kwaliteit?
Geluid beïnvloedt ons gevoel en beoordeling voor kwaliteit op de volgende manier: autofabrikanten hebben er een speciale afdeling voor. Deze afdeling heet GTH – geluid, trilling en hardheid. Een auto moet klinken alsof hij stevig is gemaakt. Als je de portier dichtgooit, moet deze zwaar en met een plofje dichtvallen. Daardoor verbind je dit geluid met kwaliteit, stevigheid en duurzaamheid.
Ik merk dat, wanneer ik in mijn auto rijd, en het knipperlicht aanzet deze handeling met enige moeite moet doen. Het hendeltje van mijn knipperlicht biedt namelijk enige weerstand, je moet wat kracht bijzetten om hem naar beneden te krijgen. Onbewust voelt dat voor mij als heel degelijk aan. Ook het geluid, op het moment dat ik hem naar onder druk, is dof en mat. Dit geeft mij het gevoel van stevigheid en duurzaamheid.