Wat is Prompting?

Prompting is de Engelse term voor vlot, snel, acuut iets aan een ander vragen. Het is het uitlokken van bepaald gedrag door middel van extra stimuli, hulpsignalen of hints (prompt). Prompting kan zowel bij mensen als bij dieren worden gebruikt tijdens leerprocessen.

Hoe werkt Prompting?

Er worden verschillende soorten prompting onderscheiden. Enkele voorbeelden: verbale prompts: verbale hints of aanwijzingen. Een dansleraar die een koppel leert salsadansen, zal bijvoorbeeld zeggen: “Armen omhoog en let op je benen”. In de Efteling is er, wie kent hem niet, Holle Bolle Gijs, leunend op een vensterbankje die zegt: “Hallo, hallo! Papier hier, papier hier …”

Wat is het verschil tussen Prompting en Priming?

Prompting betreft het direct beïnvloeden van gedrag in het huidige moment en op de huidige locatie. Het is een onmiddellijke actie of aanwijzing die ter plekke plaatsvindt. Priming daarentegen is een subtiele vorm van beïnvloeding die voorafgaat aan de hoofdactie. Bij priming wordt een stimulus aangeboden die niet meteen een reactie uitlokt, maar die wel invloed heeft op de reactie op een daaropvolgende stimulus of opdracht.

Wat leer je over Prompting bij de opleiding?

Bij de opleiding tot Beïnvloedingspsycholoog leer je hoe je bepaalde signalen direct kun inzetten om mensen onbewust te laten kiezen. Je leert hoe je bijvoorbeeld een massa mensen, zonder weerstand, een bepaalde gewenste richting opstuurt tijdens grote evenementen.