Wat zijn waarde, motivatie en zingevingswoorden?

De woorden activeren, stimuleren bewust en onbewust gedrag. Zowel het gedrag van mensen als van dieren.

Besef je goed dat jij en ik altijd in een context leven. Een context is een situatie, een gebeurtenis. Je zit altijd in een situatie of er gebeurt altijd wel iets in je leven. Ansich heeft deze situatie geen betekenis. Het gebeurt gewoon, er overkomt jou iets. Maar let op, doordat er onbewust ongeveer 100 waarde, motivatie, zingevingswoorden (afgekort WMZ-woorden) in de gebeurtenis zitten verstopt, doet deze iets met jou. Pas als deze WMZ-woorden, in de situatie waarin jij bent, wel of niet worden bevredigd, dan pas doet het iets met jou.

Wat is dat dan?
Krijg jij je WMZ-woorden bevredigd, dan zullen er bij jou de emoties Vreugde en Geestdrift ontstaan. Krijg jij je WMZ-woorden niet bevredigd, dan ervaar je Angst, Agressie, Verdriet en Walging. Weet je nog niet welke WMZ-woorden in de gebeurtenis spelen, dan ervaar je de emotie Verbazing.

Er zijn 3 categorieën WMZ-woorden:

  1. Universele: vrijheid, veiligheid, gezondheid, intimiteit en luchtigheid
  2. Situationele: deze verschillen per situatie
  3. Persoonlijke: deze verschillen per persoon

Voorbeeld van situationele WMZ-woorden:
Stel je bent op het werk en hard aan het zwoegen. Je hebt het zo niet 1,2,3 in de gaten, maar de kans is groot dat tijdens het zwoegen dan WMZ-woorden spelen als geconcentreerdheid, serieusheid en professionaliteit. Verander nu eens de werksituatie naar je thuissituatie. Thuis spelen dan hele andere WMZ-woorden. Voorbeelden hiervan zijn dan luiheid, passiviteit en ongeïnteresseerdheid. Zo zie je maar hoe deze WMZ-woorden bewust als onbewust per situatie en per gebeurtenis kunnen veranderen.

Voorbeeld van persoonlijke WMZ-woorden:
Stel je bent met je vriend of vriendin in een intieme relatie. Voor beiden hebben jullie het duidelijk dat gezelligheid en vrijheid ook belangrijk zijn in jullie intieme relatie. Maar plotsklaps slaat de sfeer om, want jullie komen erachter dat het WMZ-woordje vrijheid voor jullie beiden niet dezelfde betekenis had. Voor jou was het woord vrijheid een boterbriefje om ook met anderen een intieme relatie te hebben. Maar voor jouw partner was het een woord dat verwijst naar ‘samen op pad gaan’, in alle vrijheid door de wereld reizen.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.